Sosyal Medya

Güncel

İngiltere Başbakanı May: ‘Dünyayı yeniden birlikte yönetelim’

Washington-Londra arasında ikinci ‘özel ilişki’ dönemi... İngiltere Başbakanı May, yeni Amerikan Başkanı Trump’ın ilk konuğu oldu, ‘dünyayı yeniden birlikte yönetme’ mesajı verdi. İki liderin açıklamaları, 1980’lerdeki Margaret Thatcher - Ronald Reagan ittifakını hatırlattı.



 

 ABD’de 20 Ocak’ta baÅŸkanlık koltuÄŸuna oturan Donald Trump’ın ilk konuÄŸu, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May oldu. Ä°ngiltere’de 1919-1990 yılları arasında baÅŸbakanlık yapan ‘Demir Leydi’ lakaplı Margaret Thatcher’a benzetilen May, Trump’la görüşmesinden bir gün önce Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin Philadelphia kentindeki yıllık toplantısına katıldı. Bu toplantıya katılan ilk yabancı lider olan May, Trump’ın seçilmesiyle baÅŸlayan dönemi ‘Amerika’nı yenilenme çağı’ olarak tanımladı, Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılmış bir Ä°ngiltere ile ABD’nin ‘dünyayı yeniden birlikte yönetebileceÄŸini’ söyledi. “Daha fazla Irak savaşı olmayacak” diyen May, “Ä°ngiltere ve Amerika’nın dünyayı kendi görüşüne göre yeniden ÅŸekillendirmek için egemen ülkelere müdahale ettiÄŸi günler geride kaldı” ifadelerini kullandı. May’in ifadeleri, dış politikada yeni bir doktrinin ilanı olarak yorumlandı. May’in ziyareti, iki ülkenin medyasında liderler arasında yeni bir ‘özel iliÅŸki’ döneminin baÅŸladığı ÅŸeklinde deÄŸerlendirildi. Washington ve Londra’daki liderlerin yakın ittifak kurduÄŸu dönemler, iki ülkede ‘özel iliÅŸki’ olarak adlandırılıyor. Theresa May de bu konudan bahsederken, ‘Demir Leydi’ Thatcher ile dönemin ABD BaÅŸkanı Ronald Reagan arasındaki ittifakı hatırlattı. Öte yandan May, Trump’la iliÅŸkisinin Irak iÅŸgalinde dönemin Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Tony Blair ile ABD BaÅŸkanı George W. Bush arasındaki yakın iliÅŸkiye benzemeyeceÄŸinin altını çizdi. Washington yolunda Ä°ngiliz gazetecilerin sorularını yanıtlayan May, Trump’la farklı kiÅŸiliklere sahip olmalarının birlikte çalışmalarının önünde bir engel teÅŸkil edip etmeyeceÄŸi ÅŸeklindeki soruya ise “Hiç fark etmediniz mi, bazen zıt kutuplar birbirini çeker” yorumunda bulundu.

  Ã–te yandan May’in Trump’la görüşmesi öncesinde küçük çaplı bir kriz de yaÅŸandı. Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayımlanan görüşme programında, üç farklı yerde Theresa May’in adının ‘Teresa May’ ÅŸeklinde yazıldığı görüldü. Yanlış daha sonra düzeltildi. Ä°ngiliz Guardian gazetesi, Beyaz Saray yetkililerinin Rahibe Teresa’nın adının yazılışından etkilenerek böyle bir hata yapmış olabileceÄŸini yazdı.

‘AB’DEN ÇIKMAKLA ÇOK Ä°YÄ° ETTÄ°NÄ°Z’

Beyaz Saray’da ilk yabancı konuÄŸununu ağırlayan Trump, görüşmenin ardından May ile ortak basın toplantısı düzenledi. ABD ile Ä°ngiltere arasındaki derin baÄŸları yenilediklerini kaydeden Trump, “Ortak baÄŸlarımızı güçlendirmek için çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Ä°ki ülkenin ve halklarının önünde muhteÅŸem günler uzanıyor” dedi.

 

 

 

 

Ä°ngiltere’nin AB’den çıkma kararını deÄŸerlendiren Trump, “Özgür ve bağımsız bir Ä°ngiltere dünya için nimettir. Brexit Ä°ngiltere için çok iyi olacak, ülkenizin ticaretini istediÄŸiniz gibi kontrol edebileceksiniz” ifadelerini kullandı. Putin ile ilgili soruya da cevap veren ABD BaÅŸkanı, “Beyefendiyi tanımıyorum. Umarım ÅŸahane iliÅŸkimiz olur. Bu mümkün ve öyle olmaması da mümkün. Neler olacağını göreceÄŸiz. Amerikan halkını çok güçlü ve kuvvetli bir ÅŸekilde temsil edeceÄŸim” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

DONALD KIYAMETÄ° YAKLAÅžTIRDI

ABD’de 1947 yılında bilim insanları ve mühendislerin oluÅŸturduÄŸu Atom Bilimcileri Bülteni tarafından kurulan ve o tarihten bu yana iÅŸleyen ‘kıyamet saati’, Donald Trump’ın ABD BaÅŸkanı seçilmesi nedeniyle 30 saniye ileri alındı. Ä°nsanlık adına önemli olaylarda deÄŸiÅŸtirilen saatte yapılan son ayarlama ile gece yarısına sadece 2 dakika 30 saniye kaldı. Bu, toplam 22 kez deÄŸiÅŸtirilen saatte kıyamete en çok yaklaşılan an olarak kayıtlara geçti. Organizasyonun liderleri Lawrence Krauss ve David Titley, bu deÄŸiÅŸikliÄŸin Trump’ın iklim deÄŸiÅŸiklikleri politikasına ve nükleer silahlara bakış açısı nedeniyle yapıldığını söyledi. Kıyamet saati, insanlığın büyük felaketlere ne kadar yakın olduÄŸunu göstermeyi amaçlıyor.

 

 

 

 

 

1980’li yıllar, dünyada ABD ve Ä°ngiltere’nin muhafazakar liderlerinin ittifakına sahne olmuÅŸtu. Thatcher ve Reagan’ın, Sovyetler BirliÄŸi’nin Afganistan’ı iÅŸgali baÅŸta olmak üzere DoÄŸu Bloku’na karşı uyguladığı politikalar, SoÄŸuk SavaÅŸ’ın sona erme nederlerinden biri olarak deÄŸerlendiriliyor.

 

RÃœZGARI TÃœRKÄ°YE’YE GETÄ°RÄ°YOR

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, ABD ziyaretinin ardından bugün Türkiye’ye geliyor. Uzmanlar, ziyareti ‘Ä°ngiltere’nin stratejik önceliklerinin göstergesi’ ve ‘dünyada yeni konum arayışı’ olarak yorumluyor.

Ä°ngiltere’nin ikinci kadın BaÅŸbakanı Theresa May bugün Ankara’da CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından kabul edilecek ve mevkidaşı Binali Yıldırım’la görüşecek. Theresa May’in baÅŸbakan olduktan sonra yapacağı ilk Türkiye ziyaretiyle, iki ülke arasında özellikle savunma, güvenlik ve ticaret alanlarındaki iÅŸ birliÄŸinin geliÅŸtirilmesi, ayrıca terör örgütü IŞİD’le mücadele, Suriye’deki durum, Kıbrıs gibi uluslararası konuların ele alınması bekleniyor. Ä°ngiltere BaÅŸbakanlığı kaynakları, ziyaretin iki ülke iliÅŸkilerinin geliÅŸtirilmesi açısından fırsat olarak deÄŸerlendirdiÄŸini belirtti. Ziyareti deÄŸerlendiren Londra merkezi BlueBay ÅŸirketi stratejisti Timothy Ash “May’in Trump’la görüşmesinin ardından Türkiye’ye gidecek olması Ä°ngiltere’nin stratejik önceliklerini gösteriyor, Ä°ngiltere-Türkiye arasında ticaret anlaÅŸması gibi” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.